Vergelijken van houtsnijwerk

In dit thema zullen we aandacht besteden aan het vergelijken van houtsnijwerk. Veel onderwerpen komen namelijk regelmatig terug binnen het Balinese houtsnijwerk. Of dat nou binnen dezelfde periode is, of door de jaren heen.

Zo zijn er in de jaren ’30 bijvoorbeeld met enige regelmaat boogschutters gesneden, waarvan het merendeel in eenzelfde houding en eenzelfde stijl. Naar ons idee is het interessant om dit soort beelden dan met elkaar te vergelijken: waar zien we overeenkomsten en waar zien we verschillen? Of dat nou is in de snijwijze, de sieraden, de houding enz.

Is er verschil in kwaliteit? En waar is dit aan te zien?

We hopen hiermee nog dieper in te gaan op deze geweldige houtsnijkunst en met een onderzoekend oog te kijken naar al die prachtige kunstwerken.

Hierdoor kan er makkelijker onderscheid gemaakt worden in de tijdsvlakken waarin de beelden vervaardig werden, de verschillende stijlen, de kwaliteit en al dan niet terugkerende versieringen.

Met deze kennis kan een Balinees beeld nog dieper worden beoordeeld: niet alleen op schoonheid, want dat is altijd ‘In the eyes of the beholder’. Wel op kwaliteit, kunstzinnigheid, waarde, zeldzaamheid, tijdsvlak enz.

Hierdoor kan men kritischer kijken èn verzamelen. Daarmee hopen we in de huidige tijd ons kleine steentje bij te dragen aan wat het Balimuseum en de Pita Maha al als doel stelde : “het bederf en de degeneratie te weren, die de levende Balische kunst bedreigen door het groeiende toeristen verkeer en door de slecht geplaatste en kritieklooze bewondering van reizigers, koopers en handelaars”. 

We zullen dat met name doen met Balinees houtsnijwerk uit onze eigen collectie en geen recent vervaardigd houtsnijwerk. Het is dan zeker ook geen compleet overzicht, maar slechts een klein onderdeel van een veel groter geheel.



Back to Top