Hanuman / Hanoman

Dit fantastische beeld kregen wij via onze website aangeboden van een man die het beeld van zijn ouders heeft geërfd. Het stelt Hanuman (ook wel Hanoman) voor.

Het is een oud beeld, gemaakt tussen het eind van de 19e eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw, de periode waarin deze snijwijze en beschildering gangbaar was. Dergelijke beelden worden ook wel polychrome beelden genoemd.

Hanuman is een aap uit het Vanara ras. De Vanaras zijn apen of ‘bosbewoners’. Geschapen door de god Brahma om Rama te helpen in zijn strijd tegen de demonenkoning Ravana. Hanuman is de bekendste Vanara en één van de grote helden uit het Ramayana.

Heldendom, kracht, geduld, intelligentie, wijsheid, vrijgevigheid en dapperheid. Allemaal kenmerken waarmee zelfs de goden Hanuman beschrijven.

Eén van de meest bijzondere krachten van Hanuman is dat hij zijn grootte kan veranderen. Zo kan hij zichzelf reusachtig maken, maar ook piepklein. Hij weet zijn waardigheid en kracht zo keer op keer te bewijzen en ook lukt het hem door deze bijzondere eigenschap om zich meerdere malen uit benaderde situaties te redden.

Het is niet exact duidelijk wat hij in zijn hand heeft. Het zou een uitbeelding kunnen zijn van een episode uit het Ramayana, waarbij Hanuman op zoek gaat naar een berg waarop medicinale planten groeien om Lakshman, de broer van Rama te redden. Lakshman, was in de strijd tegen Ravana geraakt door Indrajit’s pijl, een tegenstander. Lakshman, Rama en Hanuman gingen deze strijd aan, om Sita, de geliefde van Rama te bevrijden, nadat zij was ontvoerd door Ravana.

Omdat Lakshman ernstig gewond raakte in deze strijd, haastte Hanuman zich naar de plek waar deze planten zouden groeien: het Sanjeevi gebergte bij de Himalaya. Eenmaal hier ziet Hanuman vele soorten planten op dit gebergte groeien. Hanuman is echter niet bekend met het uiterlijk vanhet specifieke geneeskrachtige plantje dat hij nodig heeft en het lukt hem dan ook niet om deze te vinden. Omdat de tijd dringt, besluit Hanuman daarom zijn immense krachten te gebruiken om dan maar de gehele berg mee te nemen naar zijn strijdmakker. Eenmaal aangekomen, wordt het geneeskrachtig kruid snel gevonden en lukt het om op deze manier Lakshman alsnog te genezen.

Back to Top