Garuda & Vishnu

Garuda en Vishnu, polychroom beeld uit Bali, Indonesië van www.houtsnijkunstbali.nl

Dit imposante beeld stelt de god Vishnu op zijn rijdier, Garuda voor. Het is wellicht de meest geliefde voorstelling op Bali. Vroeger en ook nu nog zijn Garuda beelden te vinden, vaak dragen zij Vishnu op hun schouders.

Garuda is het rijdier van Vishnu, de oppergod in de Hindoestaanse mythologie en speelt hiermee een belangrijke rol.
De verhalen in het Ramayana en de Balinese mythologie zijn zeer uitgebreid met vaak karakters die verschillende vormen aannemen en in diverse verhalen voorkomen. Zo ook garuda. 

Garuda

Garuda werdt uit een ei geboren, dat werd gegeven aan (Dewi) Gadru door een hoge priester ook wel Ratu pedanda genoemd. Volgens het verhaal kon Gadru, samen met haar zuster Winata, geen kinderen krijgen, waardoor zij zich genoodzaakt zagen om hulp te zoeken bij deze hoge priester.
De priester gaf aan beide zusters een aantal eieren. Winata kreeg er maar liefst 1000, Gadru kreeg er slechts twee.
Uit de eieren van Winata kwamen slangen, naga’s , maar uit de eieren van Gadru kwamen twee vogels.
De ene vogel, genaamd Aruna, was zwak en dun en at alle slangen van Winata op, tot er slechts twee over waren.

De andere vogel was bij de geboorte sterk en gezond. Dit was Garuda, welke later het rijdier van Vishnu zou worden.

Met Vishnu zou Garuda vele belangrijke daden verrichten. Als representatie van het ‘goede’ hadden Garuda en Vishnu ook hun tegenhangers, de ‘kwade’ demonenkoning Rawana (of Ravana) en zijn rijdier Wilmana.

Vishnu

Vishnu is een van de drie goden die samen de heilige drie eenheid vormen, genaam de Trimurti. De andere goden zijn Brahma, de schepper en Shiva, de vernietiger. Vishnu is de beschermende.

Het is dan ook niet zo gek dat beelden van Vishnu, vaak op garuda en garuda zelf ook, gebruikt worden ter bescherming en vaak worden geplaatst in de nok van een belangrijk gebouw of huis.

Vishnu is één der belangrijkste godenfiguren op Bali. Hij heeft meerdere verschijningsvormen, waaronde Rama. Rama is een ander zeer belangrijk en geliefd figuur op Bali. We kennen wellicht allemaal de beelden van Rama en Sita wel, de twee geliefden. De rol van Vishnu is dan ook erg uitgebreid, te uitgebreid om hier volledig te beschrijven, daarom houden we het bij een deel van de basis.

Zoals gezegd is Vishnu de beschermer en hierdoor erg geliefd. Hij wordt op Bali dan ook aanbeden en aangeroepen ter bescherming en geraadpleegd bij nood. Hij is een wijze, een genadevolle god. In zijn hand vindt men vaak een knots, zijn wapen, welke kracht symboliseert. Drie andere objecten die men bij Vishnu kan vinden, zijn de schelp, als teken van het heilige woord ‘Ohm’ (zelden, omdat deze meer voorkomt bij de Indiase versie van Vishnu) een lotusbloem, welke vrijheid en de schoonheid van het leven symboliseert en een Chakra, een schijf gebruikt als wapen. Het kan voorkomen dat bij Balinese beelden Vishnu ook wel wordt afgebeeld met een kris, lans of ander voorwerp.

Het beeld

We zien hier een prachtige, imposante versie van het Garuda en Vishnu beeld. Vishnu is hier groot weergegeven, wat bijzonder is. Vaker is Vishnu kleiner dan Garuda. Vishnu draagt een grote kroon, prachtig bewerkt en ingelegd met ‘edelstenen’, welke geschilderd zijn. Zijn kain (omslagdoek) heeft een gestreept en floraal patroon. De kop van Garuda is antastisch uitgewerkt: hij heeft een opengesperde bek vol los gesneden scherpe tanden. Bijzonder zijn de ‘horentjes’ boven zijn bek, en achter zijn ogen. Zijn wilde en krullende haren zijn ook prachtig gesneden en zwart gekleurd en omlijnd met gouden strepen.

We zien dat de hoofdkleuren blauw, groen en rood zijn, met daarnaast het gebruik van bladgoud. Het bladgoud schittert op veel plaatsen nog prachtige, maar is enigszins besleten. Zeker op de sieraden is de schittering weggesleten en zien we enkel nog een gouden kleur. Toch is het beeld in een bijzonder gave staat. Zelden zijn er exemplaren van deze leeftijd te vinden die zo mooi geconserveerd zijn. Het beeld is intact en mist geen belangrijke onderdelen en heeft geen afgebroken delen. Daarnaast is de verf nog haast perfect aanwezig. Op veel beelden, zoals het Ganesha beeld op deze website, is in de loop der jaren de verf vaak grotendeels versleten. Gelukkig is dit beeld door een vorige eigenaar zeer gewaardeerd en goed verzorgd.

Ook bijzonder is de toevoeging van een groene slang, welke zich om het bovenlichaam van Garuda heeft gewikkeld, en deels over de voeten van Vishnu. Deze slang is apart gesneden en aan het beeld bevestigd. Garuda en slangen zijn vaak aartsvijanden.

De achterzijde van het beeld is ook prachtig: hier zijn de vleugels met vele veren beschilderd. We zien aan de achterzijde ook de voeten van Garuda, welke geknield zit. Ook deze knielende houding zien we niet vaak. Meestal staat garuda iets door zijn knieën gebogen.

Kortom, het betreft hier een prachtig exemplaar!

Back to Top