Ringen waren (en zijn nog steeds) erg geliefd op Bali. Hierin zien we de meest prachtige en complexe exemplaren, vaak uitgevoerd in goud en ook wel in zilver. De smeedkunst op Bali hoort dan ook bij de beste ter wereld en heeft dat al zeer lange tijd gedaan.
Ringen zien we ook veel terug bij de art deco houten beelden afkomstig van Bali. Vaak zien we dat terug bij art deco priester beelden. Ook de figuren bij polychrome beelden dragen vaak vele gouden sieraden, waaronder ringen. Een bekende voorstelling, waarbij een gouden ring de hoofdrol speelt, is te zien bij de beelden waarbij Hanuman (vaak geknield), naast Sita zit en in zijn handen een gouden ring heeft.
Opvallend op Bali zijn de grote, opvallende ringen, vaak ingelegd met diverse (edel)stenen als robijn. Deze grote ringen werden met name gedragen door priesters, welke vroeger om de wijs- en middelvinger werden gedragen, tegenwoordig dragen zij om meerdere vingers ringen. Deze grote en fantastisch bewerkte ringen zijn schaars en in een catalogus uit 1934 van de Bataviaasche Kunstkring word al genoemd dat in die tijd de ringen nog schaarser zijn op Bali dan de zeer zeldzame weefsels, zoals de Prada weefsels (niet te verwarren met het bekende modemerk) en dat deze ringen ook niet meer te vinden zijn.
De schaarste van deze ringen is mogelijk te verklaren in de de hoge kostbaarheid die toentertijd voor zeer weinig mensen haalbaar was: grote ringen vereisten een hoog gewicht aan goud en vele, grote kostbare edelstenen als robijn. Daarnaast waren er relatief weinig (hoge) priesters. Ook werden gouden objecten, zoals ringen, vaak verkocht als men geld nodig had of omgesmolten om iets ‘nieuws’ van te maken.
Er zijn vele verschillende typen ringen op Bali. De een nog mooier dan de ander. Per district verschilde ook wel, welk type het meest in trek was of gebruikelijk was. Bij sommige ringen, zien we duidelijk nog de invloeden van de Hindoe-Javaanse periode terug: de ringen vertonen grote overeenkomsten met ringen uit Java. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Ali-ali Banjak Negrem, de Ali-ali karandjae en de Ali-ali Menepi.
Een aantal modellen van de ringen die in de 19de (en waarschijnlijk ook daarvoor) en begin 20ste eeuw gebruikelijk waren hadden de volgende benamingen (u zult vaak zien dat naam begint met ‘ali-ali’, dit betekent ‘ring’ :
Ali-Ali Tjakrawaka: Een opvallende ring, rijkelijk bewerkt met granulatie. De bolletjes hiervan zijn zo geplaatst, dat deze de typische, driehoekige tumpal motieven vormen (een beschermend motief). Centraal is in deze ring een grote edelsteen geplaatst. Een robijn, smaragd of andere steen zien we voorkomen. De steen word geflankeerd door twee vogels, de Tjakrawaka (een soort reiger), welke met hun snavels over of tegen de steen vallen en mee buigen met de kromming van de ring. Het was een zeer populair ontwerp. Bovenaan deze pagina ziet u een exemplaar met een smaragd bezet. Hieronder ziet u een tekening van een dergelijke ring met een robijn bezet.
Ali-ali Sekar Tjina: Een ring met 3 zettingen van edelsteen op een rij.
Ali-ali karandjae: Breede, gouden ring, met veel krulvormen en edelsteentjes bezet. (zie onderstaande afbeelding)
Ali-ali Sekar Menoeh: Een ring vaak bezet met één agaat. Soms zit aan de zijde hiervan nog een andere, kleinere steen gezet.
Ali-ali Menepi: Een slang, bezet met edelstenen
Ali-ali Sekar Tandjoeng: een ring met centraal een grote edelsteen. Geflankeerd door kleinere edelstenen, gezet in ‘staafvormige’ ornamenten.
Ali-ali Sebitan Pendjalin: Een ring met als decoratie zeer fijne filigraan bandjes.
Ali-ali Tetoendjoegan (Toedjoen betekent bloem van de lotus): welke lijkt op een lotus bloem, waarin het midden een grote edelsteen is bezet, met daaromheen kleinere edelsteentjes (zie onderstaande afbeelding)
Ali-ali Delima Sepoekah (Delima betekent granaatappel): Deze ring lijkt op de doorsnede van de granaatappel: Hierin zijn vele kleine edelsteentjes gezet, vaak met nog granulatie daar tussen.
Ali-Ali Sekar Gonda: Een ring met tumpalmotieven in granulatievorm
Ali-ali Patjet Wareg: In het midden een grote robijn, met daaromheen kleinere robijntjes. De naam zou verwijzen naar een volle bloedzuiger: vandaar de grote rode robijn, waarbij de rode kleur symbool staat voor het bloed.
Ali-ali lintring: Een ring met vijf edelstenen naast elkaar (zie onderstaande afbeelding).
Ali-ali Banjak Negrem: Een rijkbewerkte ring met in het midden een grote platte edelsteen, welke symbool staat voor een broedende gans met vele eieren. (zie onderstaande afbeelding)
Ali-ali Sotja Lima: Ring met 5 robijnen (zie onderstaande afbeelding)
Ali-ali Sekar Tandjoeng: Een rijkbewerkte gouden ring, met centraal 1 grote edelsteen, geflankeerd door 2 kleinere edelstenen. (zie onderstaande afbeelding)
Ali-ali Sebitan Pendjalin: ring versierd met dunne filigrainbandjes