Jonge Olifant

In bepaalde delen van Bali specialiseerde de houtsnijders zich in het snijden van dierfiguren. Zo is bekend dat in bijv. Sanur, een kustplaatje in het oosten van Bali, de (water)vogels veel werden gesneden en een populair souvenir waren onder de toeristen. Hoewel de olifant een populaire verschijning is, komen olifanten in het houtsnijwerk zelden voor. Er zijn enkele beelden bekend binnen de art deco periode waarbij de olifant ook kenmerken heeft van andere dieren, zoals een Griffioen dat ook had. Ook is er een verhaal uit de mythologie dat uitgebeeld wordt in het houtsnijwerk, waarbij we Garuda samen zien met een klein olifantje. Soms heeft Garuda dit olifantje dan vast.

Op zichzelf staande beelden van olifanten zoals dit beeld zijn ons niet bekend. Het is dan ook een zeer zeldzaam beeld, gesneden in de vroege art deco periode, waarschijnlijk tussen 1920 en 1940. Dit beeldje heeft een prachtig donker patina gekregen in de loop der jaren. Het is gesneden in de oude stijl, te zien aan de vormen van het beeld en de manier waarop de ogen gesneden zijn.

De populariteit van de olifant is mogelijk te verklaren, doordat de olifant ook wel wordt geassocieerd met de god Ganesha. En van Ganesha is natuurlijk bekend dat hij een olifantenhoofd heeft. Voor nu zullen we niet verder ingaan op de god Ganesha. Binnenkort zullen wij een apart hofdstuk aan deze godheid en een bijbehorend beeld toevoegen aan deze website.

Back to Top