Made Runda: Dame met bloem

Art deco beeld van Made Runda uit Bali, Indonesië. Een volle dame met een bloen.

Made Runda is een zeer bekende houtsnijder. Met name bekend door het maken van langgerekte vrouwenfiguren. De figuren hebben vaak gesloten ogen en stralen vaak een bepaalde tevredenheid uit. Made Runda wist als geen ander in deze stijl de meest prachtige voorstellingen vast te leggen. Zijn gevoel voor compositie, afwerking en details zijn haast ongeëvenaard in deze stijl en zijn elegante beelden zijn erg gewild onder verzamelaars. Langgerekte beelden komen veel voor, maar bijzondere composities of verfijnde exemplaren, zijn zeldzaam. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel van deze beelden aan Made Runda worden toegeschreven, maar dit niet met zekerheid te zeggen is: er waren ook andere meestersnijders die prachtige langgerekte beelden maakten die vrijwel identiek leken qua stijl. Het grote voordeel is, dat Made Runda veel van zijn beelden signeerde (misschien wel allemaal) en hierdoor van veel beelden met zekerheid gezegd kan worden dat deze van de hand van Runda zijn.

Made Runda is dan ook het meest bekend door zijn langgerekte beelden, welke vertegenwoordigd zijn in de collecties van verzamelaars van Balinees houtsnijwerk, maar ook in musea.

Minder bekend en een stuk zeldzamer zijn de beelden die Made Runda heeft gemaakt van volle figuren, waar dit beeld er één van is.

De volle beelden vonden veel navolging, nadat deze stijl uitgevonden was door de meestersnijder Ida Bagus Nyana, wellicht de meest bekende Balinese houtsnijder ooit en een pionier op dit gebied. Ida Bagus Nyana was een belangrijk lid van de Pita Maha en hierdoor zeer invloedrijk. In de tijd dat deze stijl ontstond, was deze vorm dan ook zeer uitzonderlijk, hoewel het nu heel normaal lijkt. Vandaag de dag, zien we ook in het Westen nog beelden van volle dames en ook op Bali worden dergelijke beelden nog steeds gemaakt. De stijl is dan ook tijdloos, door de moderne uitstraling van dit type beelden: in de jaren 30 van de vorige eeuw was de stijl modern, maar ook nu nog, misstaat het niet in een modern interieur. Samen met Ida Bagus Nyana en een select groepje anderen, was Made Runda één van de meestersnijders die deze destijds ‘moderne’ stijl introduceerden bij het grote publiek. Al snel werden deze beelden erg populair, waarbij de stijl van Ida Bagus Nyana het meest verfijnd was en het verst ging in verbeelding.

Rudolf Bonnet schreef over deze stijl: “Scheppingen welke lijken op ijle, immateriële droomgestalten, wonderlijke verschijningen die niets meer hebben van een beeldhouwwerk, een laatste geniale uiting van een kunst, die zich op gaat lossen”.

Als we beelden van Nyana en Runda met elkaar vergelijken, zien we dan ook vele gelijkenissen. Soms zijn deze nog zeer lastig van elkaar te onderscheiden, wat wel aangeeft dat Runda zeer dicht in de buurt komt van nyana en hem wellicht wel evenaart in sommige van zijn beelden.

Het beeld dat we hier zien stelt een slapende dame voor met een bloem in haar handen. Het is een volle dame, met een vredige uitstraling. Het zou best een uitbeelding van de vruchtbaarheidsgodin Dewi Sri kunnen zijn. Zeer uitzonderlijk is het uiterst grote formaat van dit beeld. Het is gesneden uit één groot, zwaar stuk tropisch hout van 34 cm hoog, 34cm breed en 24cm diep. Het is daarmee zeer imposant. Zoals wel eens eerder benoemd op deze website, waren grote en zware beelden schaars, omdat veel kopers liever een klein, lichter beeldje meenamen in hun koffer onderweg naar huis. Het moet dan ook aardig wat moeite hebben gekost om dit beeld heelhuids over te brengen.

De soepele, vloeiende vormen van dit beeld maken het erg prettig om naar te kijken. Daarnaast is het gezicht erg mooi gesneden: een serene uitdrukking en met oog voor een goede afwerking. Het is dan ook mooi in verhouding.

Voor zover bekend, zijn er slechts 3 beelden is deze ‘volle’ stijl bekend van Made Runda. De ene een fluitspeler, een stuk kleiner dan dit beeld. De ander een dame van klein formaat, welke uit dezelfde collectie komt als dit grote beeld. Hieronder ziet u van beide beelden een foto, waarbij deze naast elkaar staan. Het kleine beeldje vind u op deze website is hier te vinden: Made Runda: volle kleine dame.

twee art deco beelden van Made Runda uit Bali, Indonesië. Een kleine volle dame en een grotere volle dame met bloem.

Dit beeld is gesigneerd aan de onderzijde.

Back to Top