Veelal worden moderne houtsnijwerken uit Bali van rond de periode 1930 t/m 1970 aangeduid als Balinese art deco beelden. De beelden vertonen dan ook vele overeenkomsten met de art deco stroming, welke populair was tussen 1920 en 1940 in het Westen. De overeenkomsten zaten in de strakke, vaak minimalistische vormgeving, waarbij er vaak scherpe hoeken te zien waren in de houding van bijvoorbeeld de armen, maar ook een duidelijke stilering van het gezicht: amandelvormige ogen, een duidelijke, scherpe lijn welke de wenkbrauwen aangaf, vaak overlopen in de neus, maar ook volle, gekrulde lippen en een scherpe kijklijn. Kenmerkend waren ook de langgerekte armen en benen en vaak ook verlengde vingers en tenen. De ornamentatie, zoals de basis waarop de figuren zaten of stonden, werden ook vaak gestileerd vormgegeven. We zien daarin niet alleen kernmerken terug van de art deco, maar ook van de art nouveau, waarin we meer sierlijke vormen zien. Dat geldt ook regelmatig voor de sieraden die de figuren droegen, soms zeer gedetailleerd en uitbundig uitgewerkt, terwijl de rest van het beeld strak en minimalistisch was gesneden.
De term art deco is dan ook typisch Westers. Maar was er wel zoveel Westers aan dit type beelden? We nodigen u van harte uit om op deze website de hoofdstukken Pita Maha en Het ontstaan van de Moderne Balinese houtsnijkunst te lezen, waar daarover meer te lezen valt.
De term art deco is dan ook wellicht niet helemaal juist. Nergens in documenten uit deze tijd of vlak na deze tijd wordt gesproken over art deco houtsnijwerk. Er wordt enkel gesproken over modern Balinees houtsnijwerk en een groep modernen (waarmee de houtsnijders van deze beelden werden aangeduid). De term art deco passen we toch toe, omdat het een reguliere en herkenbare term is onder veel verzamelaars van dit soort beelden. De term modern houtsnijwerk zou tegenwoordig echter te veel verwarring oproepen, doordat er ook nu nog prachtige houtsnijwerk gemaakt wordt, wat echter totaal anders is dan het moderne Balinese houtsnijwerk uit de periode 1930-1970.
We nodigen u van harte uit om de beelden onder dit hoofdstuk te bekijken en de beschrijvingen te lezen. Op- en of aanmerkingen zijn altijd welkom en mag u doorgeven door Contact met ons op te nemen.